Torcik śmietankowo- jagodowy
Sezon jagodowy w pełni więc trzeba wykorzystać pyszne, leśne owoce i przygotować z nimi ciasto.
Zrobiłam więc pyszny torcik śmietankowo- jagodowy dla rodziny i solenizanta Franusia.
Franuś jeszcze raz 100 lat!
A wszystkim pozostałym życzę smacznego! :)
Torcik śmietankowo- jagodowy
Składniki:
1/2 litra kremówki,
2 śnieżki,
2 galaretki cytrynowe,
2 galaretki owoce leśne,,
biszkopty okrągłe,
1/2 litra jagód.
2 śnieżki,
2 galaretki cytrynowe,
2 galaretki owoce leśne,,
biszkopty okrągłe,
1/2 litra jagód.
Wykonanie:
W pierwszej kolejności rozpuszczamy galaretki:
galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody,
galaretki owoce leśne rozpuszczamy w 3 szklankach wody.
galaretki owoce leśne rozpuszczamy w 3 szklankach wody.
1/4 litra jagód blenderujemy na mus.
Kremówkę ubijamy razem ze śnieżkami.
Do ubitej śmietanki dolewamy powoli tężejącą galaretkę cytrynową oraz jagodowy mus.
Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę układamy biszkopty.
Na biszkopty nakładamy masę śmietankową, na którą układamy pozostałe jagody.
Jagody zalewamy tężejącą galaretką o smaku owoców leśnych.
Torcik wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Na biszkopty nakładamy masę śmietankową, na którą układamy pozostałe jagody.
Jagody zalewamy tężejącą galaretką o smaku owoców leśnych.
Torcik wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńTak też smakuje, zachęcam do wypróbowania! Pozdrawiam
UsuńPyszny serniczek :) Poproszę kawałeczek.
OdpowiedzUsuńZapraszam :) Pozdrawiam
Usuń