Torcik truskawkowy
Mój mąż uwielbia truskawki i wszystko co ma ich smak.
Dlatego też, na urodziny nie mogłam zrobić dla niego innego tortu niż właśnie truskawkowy.
Przy okazji poeksperymentowałam z lukrem plastycznym... i porażka :)
Wygląd tortu pozostawiał wiele do życzenia ale nadrabiał smakiem!
Co do lukru plastycznego... nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa :) jeśli macie dla mnie jakieś rady to piszcie.
Przyznaję, że lukier kupiłam gotowy a dobre rady zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki.
Tort truskawkowy
Składniki:
6 jaj,2/3 szklanki mąki tortowej,
2/3 szklanki gorzkiego kakao.
Masa:
400 ml śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny.
Przełożenie:
dżem truskawkowy,
sok z 1/2 cytryny,
3 łyżki wody.
Masa maślana:
200 g masła,
2 szklanki cukru pudru,
łyżeczka aromatu migdałowego,
2 łyżki mleka.
Dodatkowo:
garść płatków migdałów,
300 g mrożonych truskawek,
lukier plastyczny.
Wykonanie:
Mąkę i kakao musimy przesiać.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę.
Cały czas mieszając mikserem do piany z białek dodajemy stopniowo cukier a następnie dodajemy po 1 żółtku.
Do masy dodajemy przesianą mąkę z kakao i całość delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na tortownicę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut (pieczemy do suchego patyczka).
Ostudzony biszkopt przecinamy na 2 części.
Dżem przekładamy do miseczki, dodajemy do niego sok z cytryny oraz wodę i dokładnie mieszamy.
Żelatynę rozrabiamy w 4 łyżkach wrzącej wody i pozostawiamy do jej lekkiego ostudzenia.
Truskawki rozmrażamy, dokładnie myjemy i przecinamy na pół.
Migdały wrzucamy na rozgrzaną i suchą patelnię i prażymy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej przesiany cukier puder a następnie żelatynę.
Na pierwszy krążek biszkoptu nakładamy 1/2 dżemu i dokładnie rozsmarowujemy.
Dżem posypujemy uprażonymi migdałami i przykrywamy 1/4 masy śmietanowej.
Na śmietanę układamy truskawki i znowu przykrywamy 1/4 masy śmietanowej.
Nakładamy biszkopt, który ponownie smarujemy dżemem i nakładamy na wierzch i boki masę śmietanową.
Tort wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Masa maślana:
Masło razem z cukrem ucieramy na puszystą masę.
Dodajemy aromat migdałowy oraz mleko.
Masę nakładamy na cały tort (na wierzch oraz boki).
Tort wkładamy ponownie do lodówki, tym razem na około godzinę.
Lukier plastyczny:
Lukier plastyczny musimy rozwałkować.
Najlepiej podsypać stolnicę, wałek i ręce cukrem pudrem.
Lukier nakładamy na tort i wyrównujemy powierzchnię.
Dodatkowo, możemy udekorować tort figurkami.
Dobra rada:
Zamiast masy maślanej i lukru plastycznego tort możemy posypać startą gorzką czekoladą!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz