Zupa z serków topionych
Ostatnio spróbowałam zrobić zupę z serków topionych...
... przyznam szczerze, że przygotowywałam ją bez większego entuzjazmu ale bardzo miło się zaskoczyłam.
Zupa prosta w wykonaniu i naprawdę smaczna.
Wypróbujecie!
Zupa z serków topionych
Składniki:
200 g serków topionych (ja pomieszałam smak goudy i emmentalera),
małą cebula,
4 ząbki czosnku,
2 litry bulionu,
4-5 łyżek masła,
200 ml śmietany 30%,
1/2 łyżeczki kurkumy,
sól,
pieprz,
szczypta gałki muszkatołowej,
bagietka.
Wykonanie:
Cebulą i czosnek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach masła.
Serki topione oraz zeszklone cebulę i 2 ząbki czosnku dodajemy do gorącego bulionu i gotujemy około 25 minut (do momentu aż serki się rozpuszczą).
Pomimo, iż gotowaliśmy zupę do całkowitego rozpuszczenia się serków to ze względu na cebulę i czosnek zupę blenderujemy.
Do miseczki przeciskamy przez praskę pozostały czosnek, dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
Bagietkę kroimy na małe kromki, smarujemy ją z obu stron masłem czosnkowym i nakładamy na suchą patelnię.
Robie podobnie tylko ze dodaje mięso mielone podsmażone a dalej tak jak tu w przepisie i grzanki robie male kosteczki i dodaje do zupy na talerzu
OdpowiedzUsuńRobie podobnie tylko ze dodaje mięso mielone podsmażone a dalej tak jak tu w przepisie i grzanki robie male kosteczki i dodaje do zupy na talerzu
OdpowiedzUsuń