Naleśniki po gruzińsku
Moja siostra opowiadała ostatnio jakie danie zaserwowała swoim gościom i jak bardzo smakowały im naleśniki po gruzińsku.
Postanowiłam przekonać się na własnym żołądku ;) czy faktycznie są tak pyszne jak opowiadała.
I co?
Rewelacja!
Smaczne, syte i w dodatku naprawdę proste w wykonaniu.
Polecam!
Naleśniki po gruzińsku
Składniki:
naleśniki:
15 dag mąki,
jajko,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki wody,
sól,
smalec (lub inny tłuszcz do smażenia).
farsz:
4 ziemniaki,
25 dag białego twarogu,
cebula,
sól,
pieprz,
śmietana.
+ jogurt typu greckiego
Wykonanie:
Zimniaki obieramy, myjemy i gotujemy.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki oraz twaróg przepuszczamy przez praskę.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, żeby się zeszkliła.
Ostudzoną cebulę dodajemy do ziemniaków i twarogu, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietanę.
Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy naleśniki:
Jajko musimy roztrzepać z mlekiem oraz wodą i stopniowo dodawać mąkę.
Na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron.
Na naleśnik nakładamy farsz, rozsmarowujemy i zwijamy w rulon.
Gotowe naleśniki podsmażamy na patelni, tak, aby ciasto lekko się przypiekło.
Naleśniki podajmy z jogurtem typu greckiego.
To taka wersja pierogów ruskich...w cieście naleśnikowym.
OdpowiedzUsuń