Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą
Publikuję dziś przepis na pyszne ciasto z wykorzystaniem jagód.
Wysokie temperatury za oknem nie napawają chęcią do nagrzewania naszych mieszkań przez piekarnik więc moje ciasto będzie na kruchym spodzie bez pieczenia.
Dodatkowo pyszny krem z bitej śmietany i serka mascarpone, polany białą czekoladą a całość ukoronowana jagodami.
Mniaaam!
Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą
Składniki:
250 g masła,
375 g herbatników,
330 ml kremówki,
250 g mascarpone,
łyżka cukru pudru,
100 g białej czekolady,
jagody do udekorowania.
Wykonanie:
Herbatniki mocno kruszymy (ja użyłam w tym celu rozdrabniacza).
Masło roztapiamy, lekko studzimy i mieszamy z herbatnikami.
Tak powstałą masę przekładamy do formy na tartę i wkładamy na godzinę do lodówki.
Powstały krem przekładamy na spód tarty.
Do garnuszka wlewamy wodę (bardzo niewielką ilość- tylko na dno naczynia) i wrzucamy pokruszoną czekoladę.
Czekoladą dekorujemy w esy floresy wcześniej przygotowany krem.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :) Pozdrawiam
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTak też smakuje :) Proponuję spróbować. Pozdrawiam
Usuńchyba spróbuje zrobić taki cudo!
OdpowiedzUsuńZachęcam gorąco i proszę o informację czy smakowało (zdjęcie mile widziane) :) Pozdrawiam!
Usuń