Maślankowe ciasto z porzeczkami
Przetrząsając internet w poszukiwaniu przepisów z wykorzystaniem czerwonych porzeczek natrafiłam na przepis na maślankowe ciasto.
Przepis naprawdę warty polecenia!
Słodkie ciasto z orzeźwiającymi porzeczkami jest naprawdę idealne na lato!
Mniaaam!
Maślankowe ciasto z porzeczkami
Składniki:
2 i 3/4 szklanki mąki,szklanka cukru,
szklanka maślanki,
3 jajka,
1/2 szklanki oleju,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
500 g czerwonej porzeczki,
cukier puder.
Wykonanie:
Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem.Następnie dodajemy olej i maślankę i ucieramy jeszcze 3 minuty.
Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy umytymi, osuszonymi i obranymi z gałązek porzeczkami.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut.
Po upieczeniu delikatnie posypujemy cukrem pudrem.
Wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńtruskawkowa-fiesta.blogspot.com
Tak też smakuje! Zachęcam do wypróbowania z różnymi owocami np. truskawkami :)
UsuńPozdrawiam
Mmm, zjadłabym sobie takiego cuda :)
OdpowiedzUsuń