Maślankowe ciasto z porzeczkami

Przetrząsając internet w poszukiwaniu przepisów z wykorzystaniem czerwonych porzeczek natrafiłam na przepis na maślankowe ciasto.

Przepis naprawdę warty polecenia! 

Słodkie ciasto z orzeźwiającymi porzeczkami jest naprawdę idealne na lato!

Mniaaam!

 

Maślankowe ciasto z porzeczkami  

 

Składniki:

2 i 3/4 szklanki mąki,
szklanka cukru,
szklanka maślanki,
3 jajka,
1/2 szklanki oleju,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
500 g czerwonej porzeczki,
cukier puder.

Wykonanie:

Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem.
Następnie dodajemy olej i maślankę i ucieramy jeszcze 3 minuty.
Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.


Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy umytymi, osuszonymi i obranymi z gałązek porzeczkami.



Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut.
Po upieczeniu delikatnie posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego!


Komentarze

  1. Wygląda apetycznie :-)

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak też smakuje! Zachęcam do wypróbowania z różnymi owocami np. truskawkami :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Mmm, zjadłabym sobie takiego cuda :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty