Ryż na mleku z truskawkami
Przedstawiam dziś kolejny przepis z truskawkami.
Tym razem propozycja na obiad lub ciepły deser- ryż na mleku z truskawkami.
Mniaaaam!
Ryż na mleku z truskawkami
Składniki:
2 szklanki ryżu,5 szklanek mleka,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
1/2 kg truskawek.
Wykonanie:
Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na pół.Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy dwoma szklankami mleka i gotujemy na małym ogniu często mieszając.
Podczas gotowania ryż będzie wypijał mleko dlatego trzeba będzie go dolewać.
Pod koniec gotowania ryż należy cały czas mieszać i dodać cukier i cukier waniliowy.
Miękki ryż dzielimy na dwie części w proporcji 40% i 60%.
Większą część układamy na dnie blaszki, posypujemy warstwą truskawek i przykrywamy pozostałym ryżem.
Blaszkę z ryżem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 35 minut.
Pozostałe truskawki może zblenderować i uzyskanym musem polać nasz ryż.
uwielbiam taki ryż pamiętam jak robiła go zawsze moja babcia
OdpowiedzUsuńWięc zachęcam do wypróbowania przepisu!
UsuńPozdrawiam
Bardzo lubię, pyszności :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńCzy tylko mi to kojarzy się tak przyjemnie ze śniadaniem babci i dzieciństwem...? Ooo.. no musze zrobić..
OdpowiedzUsuńOj chyba nie tylko Tobie :) błogość, szaleństwo i ryż na mleku u babci :)
Usuń