Ryż na mleku z truskawkami

Przedstawiam dziś kolejny przepis z truskawkami.

Tym razem propozycja na obiad lub ciepły deser- ryż na mleku z truskawkami.

Mniaaaam!

 

Ryż na mleku z truskawkami


Składniki:

2 szklanki ryżu,
5 szklanek mleka,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
1/2 kg truskawek.

Wykonanie:

Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na pół.


Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy dwoma szklankami mleka i gotujemy na małym ogniu często mieszając.


Podczas gotowania ryż będzie wypijał mleko dlatego trzeba będzie go dolewać.
Pod koniec gotowania ryż należy cały czas mieszać i dodać cukier i cukier waniliowy.


Miękki ryż dzielimy na dwie części w proporcji 40% i 60%.
Większą część układamy na dnie blaszki, posypujemy warstwą truskawek i przykrywamy pozostałym ryżem.



Blaszkę z ryżem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 35 minut.


Pozostałe truskawki może zblenderować i uzyskanym musem polać nasz ryż.


 

 

Smacznego!

Komentarze

  1. uwielbiam taki ryż pamiętam jak robiła go zawsze moja babcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc zachęcam do wypróbowania przepisu!
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Bardzo lubię, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy tylko mi to kojarzy się tak przyjemnie ze śniadaniem babci i dzieciństwem...? Ooo.. no musze zrobić..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj chyba nie tylko Tobie :) błogość, szaleństwo i ryż na mleku u babci :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty