Ciasto z sokiem porzeczkowym

Uwielbiam smak czarnych porzeczek a Wy?

Przedstawiam przepis na orzeźwiające ciasto z sokiem porzeczkowym.

Ciasto pyszne i łatwe w wykonaniu.

Mniaaam!


Ciasto z sokiem porzeczkowym


Składniki:

Jasny biszkopt,
3 budynie śmietankowe,
litr soku z czarnej porzeczki,
2 śnieżki,
2 galaretki truskawkowe.

Wykonanie:

Biszkopt przygotowujemy według tego przepisu.


Biszkopt dzielimy na dwa blaty, przecinając go wzdłuż.


Sok z czarnej porzeczki wlewamy do garnka i musimy go zagotować.


Budynie rozpuszczamy w 1 szklance wody, wlewamy na gotujący się sok i energicznie mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu.
2/3 gorącego budyniu wlewamy na spód biszkopta, przykrywamy górnym blatem ciasta i wylewamy pozostałą część budyniu.




Ciasto studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śnieżki ubijamy z 1 szklanką wody.
Do ubitej śmietanki wlewamy powoli galaretkę i całość dokładnie mieszamy.
Masę nakładamy na budyń i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.


 


Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty