Ciasto z sokiem porzeczkowym
Uwielbiam smak czarnych porzeczek a Wy?
Przedstawiam przepis na orzeźwiające ciasto z sokiem porzeczkowym.
Ciasto pyszne i łatwe w wykonaniu.
Mniaaam!
Ciasto z sokiem porzeczkowym
Składniki:
Jasny biszkopt,3 budynie śmietankowe,
litr soku z czarnej porzeczki,
2 śnieżki,
2 galaretki truskawkowe.
Wykonanie:
Biszkopt przygotowujemy według tego przepisu.Biszkopt dzielimy na dwa blaty, przecinając go wzdłuż.
Sok z czarnej porzeczki wlewamy do garnka i musimy go zagotować.
Budynie rozpuszczamy w 1 szklance wody, wlewamy na gotujący się sok i energicznie mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu.
2/3 gorącego budyniu wlewamy na spód biszkopta, przykrywamy górnym blatem ciasta i wylewamy pozostałą część budyniu.
Ciasto studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śnieżki ubijamy z 1 szklanką wody.
Do ubitej śmietanki wlewamy powoli galaretkę i całość dokładnie mieszamy.
Masę nakładamy na budyń i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Mmm, pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńOj było :) znikło w momencie :) Zachęcam do wypróbowania :)
Usuń