Letnie ciasto z porzeczkami i truskawkami

Dziś na deser proponuję pyszne ciasto z truskawkami i czerwonymi porzeczkami.

Słodki smak truskawek przeplatający się z orzeźwiającą porzeczką to idealna propozycja na lato.

Mniam!

 

Ciasto z porzeczkami i truskawkami


Składniki:

2 i 3/4 szklanki mąki,
szklanka cukru,
szklanka maślanki,
3 jajka,
1/2 szklanki oleju,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
200 g czerwonej porzeczki,
300 g truskawek.

Wykonanie:

Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem.


Następnie dodajemy olej i maślankę i ucieramy jeszcze 3 minuty.
Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy umytymi, osuszonymi i obranymi z gałązek porzeczkami i obranymi z szypułek truskawkami.


Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut.




Zachęcam do wypróbowania innych przepisów na słodkości letnie:

Ciasto ucierane z rabarbarem,
Cudaczek z truskawkami,
Deser z truskawkami,
Jogurtowe placuszki z truskawkami,
Kruche ciasto z truskawkami,
Muffinki z truskawkami i rabarbarem,
Ryż na mleku z truskawkami,
Śmietankowiec z truskawkami.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty