Letnie ciasto z porzeczkami i truskawkami
Dziś na deser proponuję pyszne ciasto z truskawkami i czerwonymi porzeczkami.
Słodki smak truskawek przeplatający się z orzeźwiającą porzeczką to idealna propozycja na lato.
Mniam!
Ciasto z porzeczkami i truskawkami
Składniki:
2 i 3/4 szklanki mąki,szklanka cukru,
szklanka maślanki,
3 jajka,
1/2 szklanki oleju,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
200 g czerwonej porzeczki,
300 g truskawek.
Wykonanie:
Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem.Następnie dodajemy olej i maślankę i ucieramy jeszcze 3 minuty.
Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy umytymi, osuszonymi i obranymi z gałązek porzeczkami i obranymi z szypułek truskawkami.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut.
Zachęcam do wypróbowania innych przepisów na słodkości letnie:
Ciasto ucierane z rabarbarem,Cudaczek z truskawkami,
Deser z truskawkami,
Jogurtowe placuszki z truskawkami,
Kruche ciasto z truskawkami,
Muffinki z truskawkami i rabarbarem,
Ryż na mleku z truskawkami,
Śmietankowiec z truskawkami.
Tak wygląda lato! :)
OdpowiedzUsuńSmaki lata, uwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuń