Zielona sałata na słodko
Do drugiego dania polecam zieloną sałatę na słodko.
Sałata idealnie pasuje do kotlecików podanych z ziemniakami, frytkami lub ryżem.
Sposób przygotowania który publikuję został zainspirowany przepisem siostry Leonilli.
Smacznego!
Zielona sałata na słodko
Składniki:
zielona sałata,4 łyżki śmietany,
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
1/4 szklanki wody,
2 łyżki cukru,
szczypta soli.
Wykonanie:
Cukier, sól i kwasek cytrynowy rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia.Sałatę myjemy, osuszamy i rozdrabniamy liście.
Sałatę polewamy wcześniej przygotowaną wodą i dodajemy śmietanę.
Całość mieszamy.
Polecam podawać sałatę do kotletów np:
kotlety mielone,
kotlety schabowe.
Hmm, smak mojego dziecinstwa:-) to jedyna forma salaty jaka moj tato akceptuje
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. Mnie też ta forma podania sałaty kojarzy się z dzieciństwem. Pozdrawiam
UsuńMoja zmora ;) Sałatę (i mizerię zresztą też) akceptuję tylko z kwaśną śmietaną. Jednak z moich Babć robi na słodko, a mnie to nigdy przez gardło nie chciało przejść, i były wojny ;)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam wszystkie formy podania warzyw :) Mam nadzieję, że może inne trafią do Twojego gustu. Pozdrawiam!
Usuńuwielbiam taka sałatę ,moja mama robiła ogórki w taki sposób ,pycha
OdpowiedzUsuń