Kotlety mielone
Kotlet, ziemniaczki i pyszna surówka to u większości z nas standardowy obiad.
Kotlety mielone w moim domu robimy dość rzadko i sama nie wiem dlaczego.
Zazwyczaj mój mąż zajmuje się sporządzaniem tych pysznych kotlecików i to właśnie jego przepis dziś przedstawiam.
Kotlety mielone
Składniki:
250 g mięsa wołowego,250 g mięsa wieprzowego,
bułka kajzerka,
cebula,
olej,
bułka tarta,
jajko,
sól,
pieprz,
przyprawa do mięsa mielonego,
mleko.
Wykonanie:
Bułkę wkładamy do garnuszka i wlewamy mleko (tak aby bułka nim nasiąkła).Nasiąkniętą bułkę odsączamy z nadmiarowej ilości mleka.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
Mięso wołowe, wieprzowe, bułkę i podsmażoną na złoty kolor cebulę mielimy w maszynce.
Dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.
Całość dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki.
Kotlety obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem.
Smażymy z obu stron.
Komentarze
Prześlij komentarz