Kotlety mielone

Kotlet, ziemniaczki i pyszna surówka to u większości z nas standardowy obiad.

Kotlety mielone w moim domu robimy dość rzadko i sama nie wiem dlaczego.

Zazwyczaj mój mąż zajmuje się sporządzaniem tych pysznych kotlecików i to właśnie jego przepis dziś przedstawiam.




Kotlety mielone


Składniki:

250 g mięsa wołowego,
250 g mięsa wieprzowego,
bułka kajzerka,
cebula,
olej,
bułka tarta,
jajko, 
sól,
pieprz,
przyprawa do mięsa mielonego,
mleko.

Wykonanie:

Bułkę wkładamy do garnuszka i wlewamy mleko (tak aby bułka nim nasiąkła).


Nasiąkniętą bułkę odsączamy z nadmiarowej ilości mleka.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.


Mięso wołowe, wieprzowe, bułkę i podsmażoną na złoty kolor cebulę mielimy w maszynce.


Dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.


Całość dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki.
Kotlety obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem.



Smażymy z obu stron.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty