Muffinki z kremem czekoladowym i polewą czekoladową.

Eksperymentowanie z muffinkami trwa.Dzisiaj do przepisu dodałam krem czekoladowy a muffinki polane zostały polewą czekoladową- coś idealnego na gorsze dni.
Efekt? Super!Podaję przepis i zachęcam do wypróbowania.


Muffinki z kremem czekoladowym i polewą czekoladową

 

Składniki:

szklanka mąki,

½ szklanki cukru,

łyżeczka proszku do pieczenia,

½ szklanki mleka,

¼ szklanki oleju,

jajko,

krem czekoladowy,

polewa czekoladowa.

 

Wykonanie:

 

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski, dodać cukier.
Do osobnego naczynia wlać mleko, olej oraz dodać jajka i zmiksować. 
Płynną masę dodać do suchych składników i całość zmiksować na gładką masę.
Do papilotek wlać niewielką ilość masy (około 1 łyżki- tak, aby porządnie przykryła dno papilotki), nałożyć na nią około pół łyżeczki kremu czekoladowego.



Całość polać masą- tak, aby przykryła krem czekoladowy.



Papilotki ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec 25-30 minut (do suchego patyczka).

Muffinki wystudzić i polać polewą czekoladową.



Podany przepis wystarcza na około 12 muffinek.

 

Muffinki lepiej smakują podane z polewą czekoladową lub kremem np. o smaku mojito, czekoladowym

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty