Muffinki z kremem czekoladowym i polewą czekoladową.
Eksperymentowanie z muffinkami trwa.Dzisiaj do przepisu dodałam krem czekoladowy a muffinki polane
zostały polewą czekoladową- coś idealnego na gorsze dni.
Efekt? Super!Podaję przepis i zachęcam do wypróbowania.
Muffinki z kremem czekoladowym i polewą czekoladową
Składniki:
szklanka mąki,
½ szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
½ szklanki mleka,
¼ szklanki oleju,
jajko,
Wykonanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski, dodać cukier.
Do osobnego naczynia wlać mleko, olej oraz dodać jajka i zmiksować.
Płynną masę dodać do suchych składników i całość zmiksować na gładką masę.
Do papilotek wlać niewielką ilość masy (około 1 łyżki- tak, aby porządnie przykryła dno papilotki), nałożyć na nią około pół łyżeczki kremu czekoladowego.
Całość polać masą- tak, aby przykryła krem czekoladowy.
Papilotki ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec 25-30 minut (do suchego patyczka).
Muffinki wystudzić i polać polewą czekoladową.
Podany przepis wystarcza na około 12 muffinek.
Komentarze
Prześlij komentarz