Uniwersalna polewa czekoladowa

Chciałam Wam zaproponować znaleziony w sieci przepis na polewę czekoladową. Polewa jest uniwersalna- można ją stosować do polewania ciast, ciasteczek, muffinek.Może przykryć całą powierzchnię naszego wypieku lub możemy nią udekorować robiąc esy- floresy.

 

Polewa czekoladowa


Składniki:

100 g masła,
3 łyżki gorącej wody,
3 łyżki kakao,
3 łyżki cukru pudru.

Wykonanie:

Do garnuszka wlać gorącą wodę, wsypać cukier puder i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu.


Dodać pokrojone w kostkę masło i całkowicie je rozpuścić. 


 Na koniec dodać kakao i całość dokładnie wymieszać.

Polewę lekko przestudzić i udekorować nią ciasto.



Smacznego!

Komentarze

  1. Rzeczywiście taką polewę można wykorzystać do wielu wypieków i deserów. Ja zawsze korzystam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ bo ta polewa pięknie błyszczy i świetnie się rozprowadza na moich ciastach i deserach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty