Muffinki czekoladowe z kremem czekoladowym i polewą czekoladową

Kolejna odsłona muffinek :) Tym razem duuuuużo czekolady :)

 

 

Muffinki czekoladowe z kremem czekoladowym i polewą czekoladową


Składniki:

szklanka mąki,
1/2 szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki mleka,
1/4 szklanki oleju,
jajko,
2 łyżeczki kakao,
krem czekoladowy,
polewa czekoladowa.

Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski, dodać cukier.
Do osobnego naczynia wlać mleko, olej oraz dodać jajka i zmiksować. 
Płynną masę dodać do suchych składników i całość zmiksować na gładką masę. 
Pod koniec miksowania dodać 2 łyżeczki kakao i wymieszać.



Do papilotek wlać niewielką ilość masy (około 1 łyżki- tak, aby porządnie przykryła dno papilotki), nałożyć na nią około pół łyżeczki kremu czekoladowego. 


Całość polać masą- tak, aby przykryła krem czekoladowy.


Papilotki ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec 25-30 minut (do suchego patyczka).


 
Muffinki wystudzić i polać polewą czekoladową.




Podany przepis wystarcza na około 12 muffinek.  

Muffinki lepiej smakują podane z polewą czekoladową lub kremem np. o smaku mojito, czekoladowym


Smacznego!

 

Komentarze

Popularne posty