Tort Rafaello
A teraz czas na tort Rafaello.
Proponuję przepis na prosty i pyszny tort o smaku kokosowym.
Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu.
Ja uwielbiam kokosowy smak i aromat.
Mniaaam!
Tort Rafaello
Składniki:
4 jajka,1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
600 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
250 g mascarpone,
120 ml napoju mlecznego o smaku kokosowym,
słoik dżemu wiśniowego,
70 g płatków migdałów,
tabliczka białej czekolady,
150 g wiórków kokosowych.
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę.Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka.
Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej blachy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu studzimy biszkopt a następnie kroimy go na 3 części.
Dolny blat nasączamy 1/3 przygotowanego napoju mlecznego o smaku kokosowym, następnie smarujemy sporą ilością dżemu wiśniowego.
Na suchej patelni prażymy migdały a kiedy ostygną połowę wysypujemy na dżem.
W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder, mascarpone i 75 g wiórek kokosowych.
Całość dokładnie mieszamy i 1/3 nakładamy na migdały.
Masę przykrywamy blatem biszkopta i ponownie go nasączamy, smarujemy dżemem, posypujemy pozostałymi migdałami i smarujemy warstwą kremu.
Wierzchni biszkopt smarujemy jedynie dżemem a następnie wierzch i boki pokrywamy masą.
Boki tortu posypujemy wiórkami kokosowymi.
Na tarce tarkujemy białą czekoladę i posypujemy nią wierzch tortu.
Dodatkowo udekorowałam wierzch tortu jeszcze przygotowaną masą kokosową.
Tort przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz