Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Wiosna zawitała do nas pełną parą i czas wykorzystać jej dobrocie.

Dziś proponuję pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem.

Uwielbiam!





Ciasto drożdżowe z rabarbarem


Składniki:

1/2 kg mąki,
szklanka letniego mleka,
jajko,
40 g świeżych drożdży,
100 g masła,
3/4 szklanki cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
800 g rabarbaru,
łyżeczka cynamonu,
Kruszonka:
100 g mąki,
50 g zimnego masła,
50 g cukru.

Wykonanie:

Do 100 ml letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy przykryty ścierką garnek z zaczynem z drożdży w ciepłe miejsce.



Następnie rozpuszczamy masło w pozostałym mleku.
Przygotowujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko, wlewamy ostudzone mleko z rozpuszczonym masłem, dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy naszą drożdżówkę (ciasto drożdżowe lubi być dłuuugo wyrabiane).
Przygotowane ciasto zagniatamy w kulę i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce (pod przykryciem)na minimum godzinę.



Oczekując na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy rabarbar.
Dokładnie myjemy i obieramy rabarbar a następnie kroimy w 1 cm paski.
Przygotowany rabarbar posypujemy cukrem i cynamonem a następnie dokładnie mieszamy.


Nadszedł czas na przygotowanie kruszonki: masło, cukier i mąkę wyrabiamy ręką do czasu uzyskania kruchego ciasta.
Wyrośnięte ciasto nakładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, rozkładamy na nie rabarbar i posypujemy przygotowaną kruszonką.


Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut.




Zapraszam również do wypróbowania przepisu na ciasto ucierane z rabarbarem 
                                      Ciasto ucierane z rabarbarem

Smacznego!

Komentarze

  1. Robiłam ostatnio drożdżowe z rabarbarem, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam! Czekam teraz na nasze polskie truskawki, żeby móc upiec drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami...mniaaam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty