Ryż z jabłkami i cynamonem

Ostatnio byłam na targu i widziałam śliczne jabłka... a ich zapach... niesamowity!
Postanowiłam więc zrobić na obiad ryż zapiekany z jabłkami.
I znowu smaki dzieciństwa... Mam nadzieję, że zarażę nimi nie tylko moją córeczkę ale również i Was.
Mniaaam!

Ryż z jabłkami i cynamonem






Składniki:

300 g ryżu,
1/2 kg jabłek,
2 łyżki masła,
cukier,
cynamon,
sól.

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu.
Pod koniec gotowania do ryżu dodajemy masło, całość dokładnie mieszamy.
Ryż studzimy.


Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy do smaku cynamon i cukier i dokładnie mieszamy.



Do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego nakładamy 2/3 ryżu na który, nakładamy jabłka.



Pozostałym ryżem przykrywamy warstwę jabłek.


Tak przygotowany ryż wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
Polecam podawać z jogurtem naturalnym (lub śmietaną) wymieszanym z cukrem i cynamonem.



Zachęcam również do wypróbowania ryżu zapiekanego z truskawkami.

Smacznego!

Komentarze

  1. Nasz smak dzieciństwa😍😋
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty