Ryż z jabłkami i cynamonem
Ostatnio byłam na targu i widziałam śliczne jabłka... a ich zapach... niesamowity!
Postanowiłam więc zrobić na obiad ryż zapiekany z jabłkami.
I znowu smaki dzieciństwa... Mam nadzieję, że zarażę nimi nie tylko moją córeczkę ale również i Was.
Mniaaam!
Ryż z jabłkami i cynamonem
Składniki:
300 g ryżu,
1/2 kg jabłek,
2 łyżki masła,
cukier,
cynamon,
sól.
Wykonanie:
Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu.
Pod koniec gotowania do ryżu dodajemy masło, całość dokładnie mieszamy.
Ryż studzimy.
Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy do smaku cynamon i cukier i dokładnie mieszamy.
Do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego nakładamy 2/3 ryżu na który, nakładamy jabłka.
Pozostałym ryżem przykrywamy warstwę jabłek.
Tak przygotowany ryż wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
Polecam podawać z jogurtem naturalnym (lub śmietaną) wymieszanym z cukrem i cynamonem.
Zachęcam również do wypróbowania ryżu zapiekanego z truskawkami.
Nasz smak dzieciństwa😍😋
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
❤