Błękitna laguna

Czas wakacji dobiegł końca i dla wielu oznacza to powrót do obowiązków.
Na zwieńczenie najprzyjemniejszego w roku sezonu urlopów, zabawy i wypoczynku proponuję obłędne ciasto Błękitna laguna.
Wygląda i smakuje wspaniale!
Polecam!




Błękitna laguna


Składniki:

5 jajek,
150 g cukru,
100 g mąki,
opakowanie cukru waniliowego,
szczypta soli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
budyń waniliowy,
4 niebieskie galaretki,
3 śnieżki,
2 szklanki mleka.

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy 2 łyżki gorącej wody i ubijamy.
W miseczce mieszamy cukier z cukrem waniliowym i stopniowo dodajemy do żółtek ciągle je ubijając.
Do powstałej masy dodajemy ubite ze szczyptą soli na sztywno białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, wsypujemy do masy i ponownie mieszamy łyżką.


Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut.



Z wystudzonego biszkopta delikatnie ściągamy papier do pieczenia, przekładamy wierzchem na dół (układamy w formie na papierze do pieczenia).


2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku.
3 śnieżki ubijamy w 2 szklankach mleka i do powstałej bitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę.
Masę mieszamy do momentu uzyskania jednolitego koloru.


Powstałą masę przekładamy na wystudzony biszkopt i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.


Pozostałe 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i tężejącą galaretkę przekładamy na masę.
Ciasto wkładamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki.


Smacznego!

Komentarze

  1. Prezentuje się bardzo efektownie, rewelacyjne jest w tych błękitach :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty