Zapiekany indyk
Na niedzielny obiad i nie tylko proponuję pysznego, zapiekanego indyka.
Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu, my uwielbiamy!
Polecam!
Zapiekany indyk
Składniki:
pierś z indyka,
3 ząbki czosnku,
cebula,
liść laurowy,
łyżka bulionu drobiowego,
1/2 łyżeczki papryki ostrej,
łyżka musztardy,
łyżka sosu sojowego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki soli,
litr wody.
Wykonanie:
Filet z piersi z indyka myjemy i głęboko nacinamy.
Do garnka wlewamy litr wody, rozpuszczamy w nim 2 łyżki soli i wkładamy filet.
Garnek z indykiem wkładamy na 2 godziny do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy pastę przyprawową:
Do miseczki nakładamy paprykę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, bulion, oliwę z oliwek.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Po upływie dwóch godzin, nacieramy indyka przygotowaną pastą przyprawową.
Indyka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 40 minut.
Następnie rozchylamy folię i dopiekamy przez 10 minut.
Proponuję podawać z ziemniaczkami, sosem i zieloną sałatą na słodko.
Komentarze
Prześlij komentarz