Cytrynowy puch
Naszła mnie ostatnio ochota na coś słodkiego, kwaskowego i delikatnego jednocześnie.
Przeglądając mój notes z przepisami natknęłam się na Cytrynowy puch.
Czas wykonania ciasta jest dość długi ale efekt wizualny i smakowy..... nie do opisania!
Polecam!
Cytrynowy puch
Składniki:
biały biszkopt,2 opakowania śnieżki,
2 szklanki mleka,
4 galaretki cytrynowe,
700 ml śmietany kremówki.
6 łyżek cukru pudru,
łyżka żelatyny,
wrzątek.
Wykonanie:
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i studzimy.Mleko miksujemy ze śnieżkami do uzyskania bitej śmietany i dodajemy rozpuszczone galaretki.
Masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Kolejne dwie galaretki rozpuszczamy w 650 ml wrzącej wody.
Ostudzoną galaretkę wylewamy na masę śmietanową i wstawiamy do lodówki do czasu jej zastygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w 70 ml wrzątku.
Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy stopniowo cukier puder i na końcu wlewamy ostudzoną żelatynę.
Śmietanę przekładamy na galaretkę (możemy albo delikatnie rozsmarować śmietanę albo udekorować nią wymyślnie ciasto).
Ładny ten żółty paseczek))
OdpowiedzUsuńŁadny i smaczny :) Dziękuję za komentarz i zapraszam częściej.
OdpowiedzUsuńWyglada super:)
OdpowiedzUsuń