Biszkopt kakaowy

Chyba wszyscy lubimy ciasta z kremem lub torty przekładane pysznymi masami gdzie podstawą jest biszkopt.

Dlatego właśnie przedstawiam przepis na biszkopt kakaowy, który możecie podawać z różnego typu masami.

Podzielcie się w komentarzu informacją z jakimi dodatkami serwujecie biszkopty.

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na biszkopt tradycyjny.

 

Biszkopt kakaowy


Składniki:

6 jaj,
2/3 szklanki mąki tortowej,
2/3 szklanki gorzkiego kakao,
1 szklanka cukru.

Wykonanie:

Mąkę i kakao musimy przesiać.


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę.
Cały czas mieszając mikserem do piany z białek dodajemy stopniowo cukier a następnie dodajemy po 1 żółtku.
Do masy dodajemy przesianą mąkę z kakao i całość delikatnie mieszamy łyżką.


Ciasto wylewamy na tortownicę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut (pieczemy do suchego patyczka).


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty