Biszkopt kakaowy
Chyba wszyscy lubimy ciasta z kremem lub torty przekładane pysznymi masami gdzie podstawą jest biszkopt.
Dlatego właśnie przedstawiam przepis na biszkopt kakaowy, który możecie podawać z różnego typu masami.
Podzielcie się w komentarzu informacją z jakimi dodatkami serwujecie biszkopty.
Zachęcam również do wypróbowania przepisu na biszkopt tradycyjny.
Biszkopt kakaowy
Składniki:
6 jaj,2/3 szklanki mąki tortowej,
2/3 szklanki gorzkiego kakao,
1 szklanka cukru.
Wykonanie:
Mąkę i kakao musimy przesiać.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę.
Cały czas mieszając mikserem do piany z białek dodajemy stopniowo cukier a następnie dodajemy po 1 żółtku.
Do masy dodajemy przesianą mąkę z kakao i całość delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na tortownicę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut (pieczemy do suchego patyczka).
Komentarze
Prześlij komentarz