Leśny mech
Z okazji urodzin mojego taty powstał wyjątkowy tort.
Dlaczego wyjątkowy?
Bo zielony... bo ze szpinakiem... i dlatego, że na wyjątkową okazję.
Tort jest bardzo efektowny i zaskoczył jubilata.
Wypróbujcie koniecznie!
Leśny mech
Składniki:
450 g mrożonego szpinaku,2 szklanki mąki pszennej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jajka,
300 ml śmietany kremówki,
2 śmietan- fixy,
cukier waniliowy,
1 i 1/3 szklanki oleju,
1 i 1/3 szklanki cukru,
4 mandarynki.
Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.Stopniowo dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozmrożony i odcedzony szpinak
Ciasto dokładnie mieszamy łyżką i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.
Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta odcinamy jego wierzch i kruszymy.
Kremówkę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy śmietan- fixy z cukrem waniliowym.
Na grubszą część tortu nakładamy bitą śmietanę, którą posypujemy pokruszonym wierzchem.
Tort dekorujemy mandarynkami.
Porada:
Bardzo efektownie wygląda tort, który zamiast mandarynek ma np. pestki granatu.
Rewelacyjny ten tort :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia dla taty :)
Dziękuję i pozdrawiam
Usuńciasto bardzo smaczne a do tego efektowne, serdecznie polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję Jagódka! Czekam na zdjęcia Twojej wersji!
Usuń