Tarta z kremem budyniowym i owocami

Wiosna... słońce... ciepło... i owoce!
Z tej okazji mam dla Was przepis na kruchą tartę, wypełnioną waniliową masą budyniową i przyozdobioną słodkimi, świeżymi owocami.
Pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu!
Mniaaaaam!




Tarta z kremem budyniowym i owocami


Składniki:

tarta:
20 dag mąki, 
10 dag masła, 
3 łyżki wody, 
szczypta soli,

krem:
1 i 1/2 szklanki mleka,
125 g masła, 
1/2 szklanki cukru, 
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
1 żółtko,

dodatkowo:
owoce (u mnie maliny, borówki amerykańskie, truskawki i jasne winogrono).


Wykonanie:

Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto.
Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę.
Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut.

Przygotowujemy krem: 
1 szklankę mleka powinniśmy zagotować wraz z cukrami. 
Pozostałe mleko, mąki i żółto miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 
Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania budyniu. 
Budyń studzimy. 
Masło ucieramy i stopniowo, po łyżce dodajemy budyń.

Na ostudzoną tartę nakładamy masę budyniową a całość dekorujemy owocami.


Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty