Szarlotka z budyniem

Dziś zapraszam na pyszną szarlotkę z budyniem.
Idealnie kruche ciasto, pyszny mus z jabłek, waniliowy budyń – mam nadzieję, że każdemu przypadnie do gustu.
Bardzo prosta w wykonaniu i wyjątkowo smaczna.
Polecam!


 

Szarlotka z budyniem

Składniki:
450 g mąki pszennej,
250 g masła,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
3 jajka,
2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,
1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia,
1,5 kg jabłek,
2 łyżeczki cynamonu,
2 budynie waniliowe,
4 łyżki cukru,
750 ml mleka,
woda.

Wykonanie:
Mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia wymieszać i zagnieść z nich ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną wkładamy do lodówki a drugą do zamrażalnika.
Kiedy ciasto się chłodzi obieramy i myjemy jabłka i kroimy je w kostkę 2×2 cm.
Do garnka wlewamy trochę wody (tyle, aby przykryła dno naczynia) i wrzucamy pokrojone jabłka oraz posypujemy je cynamonem.
Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, do momentu aż jabłka będą miękkie.
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Na ciasto nakładamy mus z jabłek.
Budynie mieszkamy z cukrem i gotujemy w 750 ml mleka.
Gorący budyń wylewamy na mus jabłkowy.
Ciasto z zamrażalnika musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki tak, aby pokryło cały budyń.
Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 45-50 minut.



Smacznego!
 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty