Przejdź do głównej zawartości
Cytryny w syropie
Na zimowe wieczory (i nie
tylko) mam dla Was propozycję na pyszną i aromatyzowaną herbatę z
cytryną, nutką goździków, cynamonu i anyżu.
Tak przygotowany napój nie tylko wprawia w dobry humor ale również dostarcza nam witaminę C- jak istotną w tym mroźnym okresie.
Cytryna w syropie jest również doskonałym dodatkiem do innych napoi, drinków i deserów.
Polecam i na zdrowie!
Cytryny w syropie
Składniki:
6 cytryn,
1/2 kg cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
1/5 litra wody,
12 goździków,
2 gniazdka anyżowe,
2 laski cynamonu.
Wykonanie:
Cytryny zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy tak na 2-3 minuty.
Następnie odlewany wodę i kroimy cytryny na cienkie plastry, które układamy w słoiczkach.
W garnku musimy teraz zagotować wodę, dodajemy do niej cukier, cukier
waniliowy, goździki, cynamon, anyż i całość gotujemy około 5-10 minut.
Przygotowanym syropem zalewamy słoiczki, w których znajdują się plastry cytryn.
Do każdego ze słoiczków wkładamy po 6 goździków, po lasce cynamonu i gniazdku anyżu.
Słoiczki zakręcamy, odwracamy do góry wieczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce na minimum 12 h w celu pasteryzacji.
Cytryny w syropie są już gotowe na drugi dzień.
Dodam, że z przedstawionego przepisu przygotowałam 2 słoiczki z cytrynami w syropie.
Na zdrowie!
Komentarze
Prześlij komentarz