Jogurtowe ciasto z owocami lata

Korzystając z dobrodziejstw jakie niesie ze sobą lato upiekłam delikatne, ucierane ciasto.
Jogurtowe ciasto z wiśniami, agrestem, porzeczkami i borówkami amerykańskimi posypane cukrem pudrem.
Polecam jako pyszny deser w upalne dni!



Jogurtowe ciasto z owocami lata


Składniki:

250 g jogurtu naturalnego,
2 i 3/4 szklanki mąki,
szklanka cukru,
3 jajka,
1/2 szklanki oleju,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
200 g agrestu,
200 g wydrylowanych wiśni,
100 g czerwonych porzeczek,
100 g borówek amerykańskich,
cukier puder do posypania.

Wykonanie:

Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem.
Następnie dodajemy olej i jogurt naturalny i ucieramy jeszcze 3 minuty.
Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i całość dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy umytymi, osuszonymi i obranymi z gałązek porzeczkami, agrestem, borówkami amerykańskimi i wydrylowanymi wiśniami.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut.
Nasz wypiek posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego!

Komentarze

  1. co moge robic zle ze zawsze tego typu ciasta nie chca rosnac i byc puszyste??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze najpierw ubi piane z bialek na sztywno , potem dodawac po trochu cukier , jak masa bedzie juz sztywna dodac zoltka i reszte skladnikow ... powinno sie udac , powodzenia :-)

      Usuń
    2. Proszek do pieczenia musi być wymieszany z mąką

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Faktycznie, bardzo delikatne są. Idealne na lato. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciastko to mi się podoba :D jestem na tak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dość że pieści zmysł smaku to jeszcze cieszy oko :) Polecam i pozdrawiam

      Usuń
  5. Forma 25x30. Polecam i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty