Torcik grysikowy z truskawkami

Dziś zachęcam do wypróbowania kolejny przepis na ciasto bez pieczenia z truskawkami.Tym razem masa grysikowa.Cczas przygotowania torciku nie zajmie Wam dużo czasu.Pyszny!

Torcik grysikowy z truskawkami


Składniki:

750 ml mleka,
3/4 szklanki cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
3/4 szklanki kaszy manny,
125 g masła,
500 g truskawek,
2 opakowania galaretki truskawkowej,
750 ml wody
80 g biszkoptów.

Wykonanie:

Mleko, masło, cukier, cukier waniliowy musimy zagotować.
Następnie powoli wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy przez 5 minut.


Na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy układamy biszkopty.


Na biszkopty wylewamy gorącą masę.


Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy wzdłuż i układamy na jeszcze ciepłej masie.


Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy.
Lekko tężejącą galaretką zalewamy nasz torcik.


Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.



Smacznego!

Komentarze

  1. Z pewnością wypróbuję. Bardzo lubię kaszę manną i truskawki. Tylko co z tym masłem, które jest w przepisie? Domyślam się, że trzeba je zagotować razem z mlekiem i cukrami, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) masło zagotowujemy z mlekiem i cukrami :) Zachęcam do wypróbowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty