Racuszki drożdżowe z truskawkami

Dziś zachęcam Was do wypróbowania przepisu na pyszne racuszki drożdżowe z truskawkami. 

Idealne zarówno na przekąskę jak i danie główne. 

Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu. 

Mniam!



Racuszki drożdżowe z truskawkami

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej,
2 jajka,
40 g drożdży,
1/2 szklanki mleka,
4 łyżki cukru pudru,
1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
około 30 truskawek,
olej.

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki,


Całość dokładnie mieszamy łyżką i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (około 20-30 minut).


W międzyczasie myjemy truskawki i obieramy je z szypułek.
Jajka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym a następnie dodajemy przygotowany rozczyn z drożdży i mąkę.
Całość dokładnie miksujemy.


Na rozgrzany olej nakładamy łyżką racuszki, na których układamy truskawki.


Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor i posypujemy cukrem pudrem.


Z podanych proporcji wychodzi około 15 racuszków.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty