Pierogi z jagodami
Dziś zapraszam na pyszne pierogi z jagodami <3
Idealne na obiad lub kolację.
Najlepiej smakują podane z słodką śmietanką.
Pyszne!
Pierogi z jagodami
Składniki:
2 szklanki mąki,
jajko,
woda,
1/2 l jagód,
4 łyżki cukru,
łyżeczka cukru waniliowego.
Wykonanie:
Jagody myjemy, osuszamy na cedzaku.
Jagody mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym.
Z mąki, jajka, oleju i wody wyrabiamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła, na które nakładamy nasze nadzienie.
Następnie sklejamy pierogi i wrzucamy je do lekko osolonej wody.
Gotujemy 3-5 minut na małym ogniu.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńOoo smak lata.
OdpowiedzUsuńpierogi super:) ja z racji, że nie bardzo lubię na słodko, to omijam dodawanie cukru do środka pierogów, ale jak ktoś ma ochotę na dosłodzenie ich to cukier stawiam obok;)
OdpowiedzUsuń