Pani Walewska
Dzisiejsza propozycja to ciasto znane wśród niektórych Pychotką a u innych Pani Walewska,
Obie te nazwy idealnie pasja do tego ciasta.
Jest pyszne i nadaje się na każdą okazję ... jak i bez okazji :)
Polecam!
Pani Walewska
Składniki:
około 3 szklanki mąki pszennej,
3 łyżki maki ziemniaczanej,
około 2 szklanki cukru,
250 g margaryny,
250 g masła,
8 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3-4 łyżki śmietany 18%,
2 1/2 szklanki mleka,
opakowanie cukru waniliowego,
1/2 szklanki rodzynek,
1 szklanka płatków migdałowych.
3/4 szklanki żurawiny,
1/2 szklanki wiórków kokosowych,
słoiczek powideł śliwkowych.
Wykonanie:
3 szklanki mąki pszennej mieszamy z 1/3 szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia,
Dodajemy pokrojoną w kostkę zimną margarynę, 6 żółtek, śmietanę i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie jednakowe części.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na nie rozwałkowane ciasto.
8 białek ubijamy na sztywną pianę, powoli wsypujemy 1 i 1/2 szklanki cukru i dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej.
Przygotowaną bezę dzielimy na pół i nakładamy na oba placki.
Pierwszy placek posypujemy tylko 1/2 szklanki płatków migdałowych a drugi placek posypujemy pozostałymi bakaliami.
Ciasta (jedno pod drugim) wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.
Czas przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka gotujemy z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
W pozostałym mleku przygotowujemy budyń: dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 żółtka. Całość miksujemy na gładką masę, wlewamy na gotujące się mleko i cały czas energicznie mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu.
Placki oraz masę budyniową studzimy.
Masło ucieramy i cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu.
Placek z bakaliami smarujemy powidłami śliwkowymi, nakładamy masę budyniową i przykrywamy drugim plackiem.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz