Kartoflanka
Dziś proponuję przepis na pyszną zupę ziemniaczaną.
Zupa jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca.
Polecam!
Kartoflanka
Składniki:
750 g ziemniaków,marchewka,
mały por,
liść laurowy,
sól,
pieprz,
szczypta gałki muszkatołowej,
natka pietruszki,
125 ml śmietany 18%,
łyżka masła,
4 szklanki wrzątku.
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy ją na dużych oczkach tarki.
Pora myjemy i kroimy w półkrążki.
W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy przygotowaną marchewkę i pora, opruszamy solą i dusimy przez około 5 minut.
Następnie dodajemy ziemniaki, liść laurowy, całość zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości warzyw.
W miseczce mieszamy śmietanę z niewielką ilością zupy a następnie wlewamy ją do naszej kartoflanki.
Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz