Zapiekanka ziemniaczana

Dziś zapiekanka ziemniaczana.

Lubicie?

Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu.

Ziemniaki, boczek, czosnek i ser żółty - czegoż chcieć więcej?

Mniaaam!


Zapiekanka ziemniaczana


Składniki:

1 kg ziemniaków,
25 dag boczku wędzonego w plastrach,
25 dag sera żółtego w kostce,
jajko,
2/3 szklanki śmietany 12%,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
oliwa.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry i gotować do miękkości w osolonej wodzie.
Przygotowujemy sos: jajko roztrzepać, zmieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.


Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, nałożyć połowę ziemniaków, przykryć połową boczku, ponownie ułożyć pozostałe ziemniaki, boczek, polać sosem i posypać startym serem żółtym.



        


Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty