Kasza manna z jabłkami
Dziś publikuję przepis dla miłośników słodkiego smaku jabłek i cynamonu.
Deser z kaszy manny i jabłek mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Kasza manna z jabłkami
Składniki:
500 ml mleka,
4 łyżki kaszy manny,
łyżeczka cukru waniliowego,
2 łyżki cukru,
4 jabłka,
łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Do garnka wlewamy odrobinę wody (aby lekko przykryła dno naczynia), wrzucamy jabłka, oprószamy je cynamonem i jeśli jabłka są kwaśne to również cukrem.
400 ml mleka musimy teraz zagotować.
W pozostałym mleku mieszamy kaszę mannę, cukier i cukier waniliowy.
Na gotujące się mleko wlewamy kaszę mannę i gotujemy przez 5 minut ciągle mieszając.
Na wierzch ponownie układamy warstwę jabłek.
Deser idealnie smakuje i na ciepło i po schłodzeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz