Barszcz czerwony
Dziś publikuję przepis na moją ulubioną zupę jaką jest barszcz czerwony.
Barszcz to zupa mojego dzieciństwa... pamiętam jak byłam małą dziewczynką, wracałam ze szkoły a w domu często był pyszny barszczyk.
Mniaaam!
Barszcz czerwony
Składniki:
6 buraków,3 marchewki,
2 pietruszki,
seler,
por,
liść laurowy,
ziela angielskie,
sól,
pieprz,
łyżeczka kwasku cytrynowego.
Wykonanie:
Z obranych i umytych warzyw (marchewki, pietruszki, selera, pora) gotujemy wywar.Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw.
Miękkie warzywa wyławiamy.
Buraki obieramy, kroimy na plastry i wrzucamy do wywaru.
Barszcz gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem do momentu aż buraki będą miękkie.
Barszcz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeżeli jest taka potrzeba to dodajemy kwasek cytrynowy (do miseczki wlewamy 1/4 szklanki wrzątku, wsypujemy płaską łyżeczkę kwasku, mieszamy i stopniowo wlewamy do barszczu (często mieszając i degustując)).
Barszcz najlepiej podawać z ugotowanymi ziemniakami lub jajkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz