Barszcz biały
Ostatnio ugotowałam barszcz biały, taki jak gotuje się w domu rodzinnym mojego męża.
Aromatyczny barszczyk, z sycącą wkładką, do tego jajko ... palce lizać... a raczej talerze :)
Polecam!
Barszcz biały
Składniki:
(na duży garnek)
25 dag łopatki wieprzowej,
15 dag szynki wieprzowej,
10-15 dag żeberek,
2 białe kiełbasy,
barszcz biały,
szklanka śmietany 30%,
łyżka wegety,
sól,
pieprz,
2 liście laurowe,
ziela angielskie.
Wykonanie:
Mięso opłukujemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe i ziela angielskie.
Wywar gotujemy do momentu, aż mięso będzie zupełnie miękkie, wówczas wyciągamy mięso a wkładamy białe kiełbasy i gotujemy kilka minut.
Kiedy kiełbasy będą już ugotowane wyławiamy je.
Mięso i kiełbasę kroimy w małą kostkę i wrzucamy do wywaru.
Na samym końcu wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy się "przegryzie".
A ten barszcz biały to z butelki czy z torebki czy jaki?
OdpowiedzUsuńPolecam barszcz biały z butelki :)
OdpowiedzUsuń