Kawa chałwowa
Uwielbiam kawę a Wy?
Najlepsza jest gorąca, aromatyczna i z mlekiem.
Czasami jednak lubię eksperymentować ze smakiem kawy... i tak też chciałam Was dziś zachęcić do wypróbowania kawy o smaku chałwy.
Obłędna!
Kawa chałwowa
Składniki:
(proporcje podane na 2 większe kubki kawy)
50 g chałwy waniliowej,
50 g chałwy czekoladowej,
2,5 szklanki mleka,
łyżeczka kawy rozpuszczalnej, przygotowanej w 1 szklance wrzątku,
lód.
Wykonanie:
Chałwę musimy pokruszyć, zalać mlekiem i gotować (często mieszając) do momentu całkowitego rozpuszczenia chałwy.
Do przygotowanej kawy wrzucamy kilka kostek lodu.
Kawa chałwowa smakuje również wyśmienicie na ciepło. Proponuję zmodyfikować powyższy przepis tak, aby nie chłodzić mleka z chałwą i dolać gorącą kawę. Oczywiście nie dodajemy wówczas kostek lodu :)
A może macie również ochotę na kawę krówkową?
Oooo ciekawe smaki)))
OdpowiedzUsuńOj ciekawe, ciekawe. Koniecznie wypróbuj! Pozdrawiam!
UsuńMusiała być pyszna!
OdpowiedzUsuńChoć przy tych temperaturach wybrałabym raczej wersję na ciepło ;)
Koniecznie wypróbuj i na ciepło i na zimno i napisz, która lepsza. Pozdrawiam!
UsuńPoproszę teraz o przepis na dietę :) A tak poważnie - pycha!
OdpowiedzUsuńWszystko jest wspaniale i na pewno smacznie--ale po co uzywac do super przepisu KAWĘ ROZPUSZCZALNA?Przecież od dawna już wiadomo,że to świństwo rakotwórcze!!!!!!!!!! Mam na to dowód zachorowania w mojej rodzinie!!!! Zresztą badania o tym świństwie dawno to potwierdziły--radzę uzyć pysznej,zaparzonej zwykłej kawy!!!
OdpowiedzUsuńŚwietne porady!
OdpowiedzUsuńKawa dla restauracji to propozycja dla lokali gastronomicznych, które chcą serwować swoim gościom najlepszą kawę. Firma Miko Kawa oferuje szeroki wybór wysokiej jakości kaw oraz profesjonalne ekspresy, które zapewniają doskonały smak i aromat napoju. Dzięki temu restauracje mogą zadowolić nawet najbardziej wymagających klientów i wyróżnić się na tle konkurencji.
OdpowiedzUsuń