Kawa chałwowa

Uwielbiam kawę a Wy?
Najlepsza jest gorąca, aromatyczna i z mlekiem.
Czasami jednak lubię eksperymentować ze smakiem kawy... i tak też chciałam Was dziś zachęcić do wypróbowania kawy o smaku chałwy.
Obłędna!




Kawa chałwowa


Składniki:

(proporcje podane na 2 większe kubki kawy)
50 g chałwy waniliowej,
50 g chałwy czekoladowej,
2,5 szklanki mleka,
łyżeczka kawy rozpuszczalnej, przygotowanej w 1 szklance wrzątku,
lód.

Wykonanie:

Chałwę musimy pokruszyć, zalać mlekiem i gotować (często mieszając) do momentu całkowitego rozpuszczenia chałwy.



Mleko z chałwą studzimy, rozlewamy do kubeczków, dolewamy po 1/2 szklanki wystudzonej kawy.
Do przygotowanej kawy wrzucamy kilka kostek lodu.

Kawa chałwowa smakuje również wyśmienicie na ciepło. Proponuję zmodyfikować powyższy przepis tak, aby nie chłodzić mleka z chałwą i dolać gorącą kawę. Oczywiście nie dodajemy wówczas kostek lodu :)

A może macie również ochotę na kawę krówkową?

Na zdrowie!

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Oj ciekawe, ciekawe. Koniecznie wypróbuj! Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Musiała być pyszna!
    Choć przy tych temperaturach wybrałabym raczej wersję na ciepło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj i na ciepło i na zimno i napisz, która lepsza. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Poproszę teraz o przepis na dietę :) A tak poważnie - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko jest wspaniale i na pewno smacznie--ale po co uzywac do super przepisu KAWĘ ROZPUSZCZALNA?Przecież od dawna już wiadomo,że to świństwo rakotwórcze!!!!!!!!!! Mam na to dowód zachorowania w mojej rodzinie!!!! Zresztą badania o tym świństwie dawno to potwierdziły--radzę uzyć pysznej,zaparzonej zwykłej kawy!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty