Ciasto ze śliwkami i kisielem

Czas na śliwki!
A jak śliwki to ciasta, ciasteczka, knedle, powidła, itd.
Dziś proponuję kruche ciasto z wykorzystaniem pysznych śliweczek, ze słodką bezą z kisielem wiśniowym.
Mniaaam!


Ciasto ze śliwkami i kisielem 


Składniki:

Ciasto:
1/2 kostki zimnej margaryny,
łyżka smalcu,
2 łyżki masła,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
3 łyżki cukru,
5 żółtek,
4 łyżki mleka,
ok. 400 g mąki,
beza:
5 białek,
niepełna szklanka cukru,
kisiel wiśniowy,
dodatkowo:
śliwki (ok. 800 g).


Wykonanie:

Wszystkie podane składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto.
Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę a pozostałe rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.



Ciasto na kruszonkę wkładamy do lodówki.
Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, pozbywamy się pestki i układamy na cieście.


Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier.
Pod koniec ubijania dodać cały kisiel.


Pianę wykładamy na śliwki.


Ciasto przeznaczone na kruszonkę musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na pianę z białek i kisielu.


Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut.


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty