Ciasto ucierane ze śliwkami

Najwyższa pora na ciasto ze śliwkami.
Najprostsze i najsmaczniejsze jest ucierane.
Wypróbujcie koniecznie!
Mniaaam


Ciasto ucierane ze śliwkami



Składniki:

30 dag margaryny,
30 dag cukru,
6 jajek,
szczypta soli, 
odrobina otartej skórki z cytryny,
sok z cytryny,
45 dag mąki,
4 łyżeczki proszku do pieczenia, 
8 łyżek mleka,
kilogram śliwek + 20 dag cukru,
1,5 łyżeczki cynamonu.

Wykonanie:

Margarynę ucieramy na pianę z cukrem.


Cały czas ucierając dodajemy jajka, szczyptę soli, otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia, mleko.
Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż i pozbywamy się pestek.


Śliwki mieszamy z 20 dag cukru, cynamonem
Blachę natłuszczamy.
Na blachę wylewamy ciasto, układamy śliwki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny (do suchego patyczka).





Smacznego!



Komentarze

Popularne posty