Chaczapuri
Ostatnio na blogu Ostra na Słodko znalazłam przepis na domowe chaczapuri i postanowiłam go wypróbować.
Cóż mogę napisać... znikają w momencie.
Rewelacja!
Chaczapuri
Składniki:
2 szklanki i jedna łyżka mąki,1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
220 ml kefiru,
400 g fety,
jajko.
Wykonanie:
2 szklanki mąki, sól, cukier, proszek do pieczenia mieszamy a następnie dodajemy kefir i zagniatamy ciasto.Ciasto odstawiamy na 20 minut pod przykryciem.
Ser feta przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego jajko, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej z nich zagniatamy kulę, którą rozwałkowujemy na placek o średnicy około 20 cm.
Na każdy placek nakładamy farsz i zawijamy chaczapuri w następujący sposób:
Zawinięte chaczapuri nakładamy na rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy przez 4 minuty z każdej strony.
i na bokach nie jest surowe ???????????
OdpowiedzUsuńNie jest! :) Zachęcam do wypróbowania! Pozdrawiam
UsuńHmmmm brzmi nieźle. Jak myślisz suszone pomidory z oliwy dodane do fety będą ok?
OdpowiedzUsuńMyślę, że jak najbardziej można poeksperymentować. Pozdrawiam!
UsuńCzyli rozumiem,że musi być odpowiednia patelnia do smażenia bez tłuszczu...
OdpowiedzUsuńTak, powinna być z możliwością smażenia bez konieczności natłuszczania. Pozdrawiam
Usuńa na grillu eleltrycznym mozna ? ; o
OdpowiedzUsuńMyślę, że również będą udane ale niestety nie pomogę w kwestii czasu smażenia. Czekam na wieści czy się udały i czy smakowały! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA czy można na innej mące niż pszennej,np.na ryzowej czy razowej?
OdpowiedzUsuńTo nie jest chaczapuri. Malam okazję jeść gruzińskie prawdziwe w restauracji i w domu zrobione po gruzińsku. Było pyszne ale całkiem inaczej robione tak jak to robią Gruzini.
OdpowiedzUsuńDokładnie masz racje. Tzn składniki jak najbardziej dobre,ale nie tak podane i nie tak pieczone. Uwielbiam gruzińską kuchnię także polecam rownież chinkali(takie a'la nasze pierogi,ale w onnym wydaniu).
UsuńChaczapuri robi się z ciasta drożdżowego, jest bardziej puchate, nie takie "płaskie". No i feta jest za słona w porównaniu do oryginalnego sera gruzińskiego. Ale smakowo może to być bardzo dobre, choć dalekie od oryginału.
UsuńPyszne, polecam piecze sie pięknie. Mozna dodawac różne nadzienie.
OdpowiedzUsuńA jakby tak w piekarnik wrzucić? Będzie dobre?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można spróbować ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut a po tym czasie odwrócić i piec kolejne 10 minut.
Usuńa probował ktos na słodko np. z twarogiem
OdpowiedzUsuńMega !
OdpowiedzUsuńNaprawdę nieźle :)
OdpowiedzUsuńWygląda nieźle :)
OdpowiedzUsuń