Sałatka ogórkowa z kurkumą
Przedstawiam dziś przepis na sałatkę ogórkową z papryką, cebulką i kurkumą.
Sałatka jest idealna na zimę choć może służyć jako pyszny dodatek do obiadu przez cały rok.
Gorąco polecam!
Sałatka ogórkowa z kurkumą
Składniki:
4 kg ogórków,2 duże papryki,
6 cebul,
3 szklanki octu,
4 szklanki cukru,
1/3 szklanki soli,
1 łyżeczka kurkumy,
2 ząbki czosnku.
Wykonanie:
Ogórki i paprykę musimy umyć, cebulę obrać.Ogórki należy pokroić w talarki, paprykę w kosteczkę a cebulę w krążki.
Warzywa wrzucamy do garnka i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy zalewę: mieszamy ocet, cukier, sól i kurkumę.
Zalewę dodajemy do warzyw, mieszamy i gotujemy przez 15 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy ząbki czosnku.
Dokładnie mieszamy, nakładamy do czystych słoików, zakręcamy je przykrywką i odstawiamy do góry dnem w celu pasteryzacji.
Komentarze
Prześlij komentarz