Sałatka ogórkowa z kurkumą

Przedstawiam dziś przepis na sałatkę ogórkową z papryką, cebulką i kurkumą.
Sałatka jest idealna na zimę choć może służyć jako pyszny dodatek do obiadu przez cały rok.
Gorąco polecam!


Sałatka ogórkowa z kurkumą


Składniki:

4 kg ogórków,
2 duże papryki,
6 cebul,
3 szklanki octu,
4 szklanki cukru,
1/3 szklanki soli,
1 łyżeczka kurkumy,
2 ząbki czosnku.

Wykonanie:

Ogórki i paprykę musimy umyć, cebulę obrać.


Ogórki należy pokroić w talarki, paprykę w kosteczkę a cebulę w krążki.



Warzywa wrzucamy do garnka i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy zalewę: mieszamy ocet, cukier, sól i kurkumę.
Zalewę dodajemy do warzyw, mieszamy i gotujemy przez 15 minut.




Pod koniec gotowania dodajemy ząbki czosnku.
Dokładnie mieszamy, nakładamy do czystych słoików, zakręcamy je przykrywką i odstawiamy do góry dnem w celu pasteryzacji.







 Smacznego!

Komentarze

Popularne posty