Rolada ze szpinakiem

Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie i moją córeczkę pyszną roladą drożdżową ze szpinakiem.

Tak strasznie mi posmakowała, że postanowiłam sama ją upiec.


Rolada drożdżowa ze szpinakiem



Składniki:

450 g szpinaku mrożonego,
cebula,
2 ząbki czosnku,
szklanka śmietany,
60 dkg mąki,
15 dkg margaryny,
4 dkg drożdży,
3 żółtka,
jajko,
2 łyżeczki cukru,
masło,
sól,
pieprz.

Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy, odcedzamy nadmiar wody.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle.
Dodajemy szpinak i całość chwilę dusimy i doprawiamy do smaku.


Na stolnicy zagniatamy ciasto drożdżowe z mąki, drożdży, śmietany, margaryny, żółtek, cukru i szczypty soli.


Ciasto cienko rozwałkowujemy, nakładamy na nie cały przygotowany szpinak i zawijamy roladę.





Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem.



Roladę drożdżową wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty