Pulpeciki z kaszy jaglanej
W mojej kuchni bardzo mało jest potraw z kaszą jaglaną i stwierdzam, że czas to zmienić.
Dziś przedstawiam przepis na pulpety z kaszą, mięsem i papryką przygotowane na parze.
W smaku bardzo ciekawe połączenie.
Polecam podawać z sosem.
Pulpety z kaszy jaglanej
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego,
200 g kaszy jaglanej,
1/2 papryki zielonej,
1/2 papryki żółtej,
łyżeczka natki pietruszki,
sól,
pieprz,
jajko.
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i studzimy.
Papryki kroimy na drobną kostkę.
Do kaszy dodajemy mięso, paprykę, natkę pietruszki, przyprawy i jajko.
Całość dokładnie mieszamy.
Formujemy pulpety i nakładamy je na naczynie, w którym będziemy gotować na parze.
Gotujemy pod przykryciem 35-40 minut.
Bardziej by pasowała nazwa pulpety z kaszą niż z kaszy, bo to druga sugeruje, że są bezmięsne.
OdpowiedzUsuń