Pulpeciki z kaszy jaglanej

W mojej kuchni bardzo mało jest potraw z kaszą jaglaną i stwierdzam, że czas to zmienić.
Dziś przedstawiam przepis na pulpety z kaszą, mięsem i papryką przygotowane na parze.
W smaku bardzo ciekawe połączenie.
Polecam podawać z sosem.



 

Pulpety z kaszy jaglanej

 

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego,
200 g kaszy jaglanej,
1/2 papryki zielonej,
1/2 papryki żółtej,
łyżeczka natki pietruszki,
sól,
pieprz,
jajko.

 

Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i studzimy.

                           

Papryki kroimy na drobną kostkę.


Do kaszy dodajemy mięso, paprykę, natkę pietruszki, przyprawy i jajko. 
Całość dokładnie mieszamy.


Formujemy pulpety i nakładamy je na naczynie, w którym będziemy gotować na parze.


Gotujemy pod przykryciem 35-40 minut.

Smacznego!



Komentarze

  1. Bardziej by pasowała nazwa pulpety z kaszą niż z kaszy, bo to druga sugeruje, że są bezmięsne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty