Porke
Publikuję dziś przepis na potrawę tradycyjną ;) w domu rodzinnym mojego męża.
Porke to ziemniaki z mąką.
Przygotowanie ich to sporo czasu i energii ale zapach gotowanych ziemniaków (jak z parnika) kojarzy się ze swojskim i spokojnym życiem.
Mój mąż uważa, że najlepiej smakują podawane z okrasą boczku a ja wybieram wersję z kefirem lub z zsiadłym mlekiem.
Polecam!
Porke
Składniki:
2 kg ziemniaków,mąka pszenna,
30 dag boczku,
sól,
woda.
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do momentu ich rozgotowania.
Następnie nieodcedzone ziemniaki posypujemy grubą (5 cm) warstwą mąki pszennej i gotujemy tak (nie mieszając!) przez 10-15 minut.
Garnek z ziemniakami i mąką przekładamy na podłogę (ostrożnie, żeby się nie poparzyć) i ubijamy bardzo dokładnie za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy.
Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy nakładaną za pomocą łyżki porke.
Podsmażamy do momentu aż się zrumieni.
To są po prostu Prażuchy ....
OdpowiedzUsuńNazw jest tak wiele... ale wszystkie wskazują na pyszne i bardzo syte danie :) Pozdrawiam :)
Usuńno właśnie !!!
Usuńu mnie w Łodzi nazywają się prażoki...przepis podobny ,podawane okraszone boczkiem z bigosem :-)
OdpowiedzUsuńPrawda, że pyszne? :)
Usuńu nas na to się mówi,, prażuchy '' i do nich zawsze kapusta z główki gotowana mmm uwielbiam
OdpowiedzUsuńNastępnym razem i ja muszę spróbować z kapustą w roli głównej :) Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam!
UsuńU nas w Czestochowie tez je się prażuchy okraszone boczuszkiem i do tego zalewajka pychotka:):):)
OdpowiedzUsuńMmmmm zalewajka :) ale mi smaku narobiłaś :) czy masz jakiś sprawdzony przepis? Pozdrawiam
UsuńCo to jest porke?
OdpowiedzUsuńZiemniaki z mąką :P najprostsza odpowiedź :) Zachęcam do wypróbowania i pozdrawiam!
Usuńja nazywam to danie Prażoki i też pokraszone daję osobno do Kapuśniaku z kiszonej kapusty zasypanego drobną kaszą jęczmienną..Pycha!!
OdpowiedzUsuńKapusta z kaszą jęczmienną... brzmi strasznie zachęcająco. Za niedługo postaram się wypróbować Pani przepis, za który bardzo, bardzo dziękuję. Pozdrawiam!
UsuńU nas to są prazoki (woj.świętokrzyskie, Mniów) Sa przepyszne zwłaszcza takie odgrzewane na patelce z chrupiaca skórką i boczkiem :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie słyszałam, że jest wiele nazw na tą pyszną potrawę. Ja pierwszy raz w życiu jadłam ją około 5 lat temu i mojej teściowej w Lipsku (woj. mazowieckie) i znam ją jako porka/porke. Nazwa nie jest ważna, ważne że pyszne! Pozdrawiam
UsuńU nas to są prazoki (woj.świętokrzyskie) Sa przepyszne zwłaszcza takie odgrzewane na patelce z chrupiaca skórką i boczkiem :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńPyszna potrwa. Siła w prostocie
OdpowiedzUsuń