Młoda kapustka
Sezon nowalijek już dawno rozpoczęty więc nadrabiam zaległości i publikuję dziś przepis na młodą kapustkę - idealny dodatek do wiosennego i letniego obiadu.
Pyszności!
Sezon nowalijek już dawno rozpoczęty więc nadrabiam zaległości i publikuję dziś przepis na młodą kapustkę - idealny dodatek do wiosennego i letniego obiadu.
Młoda kapusta
Składniki:
główka młodej kapusty,
łyżeczka soli,
pieprz,
około 1/2 szklanki wody,
cebula,
masło,
mąką,
około łyżeczki cukier,
kwasek cytrynowy,
koperek.
Wykonanie:
Kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy (nie za drobno).
Kapustę przekładamy do garnka i posypujemy solą i pieprzem (do smaku).
Kapustę podlewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 5-7 minut.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle, podsypujemy odrobiną mąki i całość przekładamy do kapusty.
Kapustę doprawiamy do smaku cukrem i kwaskiem cytrynowy.
Na końcu posypujemy kapustę posiekanym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz