Botwinka
Dziś przedstawiam przepis na zupę z botwinki.
Zupa przez jednych lubiana, przez innych pomijana w jadłospisie :)
Przyznaję się szczerze, że botwinka nie należy do moich ulubionych zup ale co roku musi znaleźć się w naszym menu :)
Polecam!
Botwinka
Składniki:
2 pęczki botwinki,burak,
pęczek włoszczyzny,
bulion,
1/2 szklanki śmietany,
łyżka mąki,
sól,
cukier,
kwasek cytrynowy.
Wykonanie:
Włoszczyznę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości.Następnie odcedzamy ugotowane warzywa.
Botwinkę oczyszczamy i kroimy razem z liśćmi na paski.
Botwinę dodajemy do wywaru.
Do wywaru dodajemy również obranego i pokrojonego w plastry buraka.
Całość gotujemy około 30 minut i doprawiamy do smaku cukrem, solą i kwaskiem cytrynowym.
Pod koniec gotowania dodajemy mąkę rozmieszaną ze śmietaną i jeszcze chwilę gotujemy.
Botwinkę najlepiej podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz