Zupa ogórkowa
Przedstawiam dziś przepis na pyszną, domową i kwaśną ;) zupę ogórkową.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała.
Polecam!
Zupa ogórkowa
Składniki:
2,5 litra bulionu warzywnego,10-12 ogórków kiszonych,
sok pozostały z kiszonych ogórków,
łyżka masła,
4-5 ziarenek ziela angielskiego,
5 ziarenek pieprzu,
sól,
1/2 łyżeczki vegety,
3-4 ziemniaki,
3 łyżki śmietany.
Wykonanie:
Ogórki kiszone tarkujemy na dużych oczkach tarki.Masło rozpuszczamy w garnuszku i dodajemy do niego ogórki.
Ogórki podsmażamy około 25 minut a następnie dodajemy je do gorącego bulionu.
Zupę gotujemy do momentu aż ogórki będą zupełnie miękkie, a następnie doprawiamy do smaku sokiem z kiszonych ogórków, solą, pieprzem i wegetą.
Do miseczki nakładamy śmietanę, którą zalewamy gorącą zupą i dokładnie mieszamy.
Śmietanową zalewę wlewamy do gorącej zupy i mieszamy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osobnym naczyniu.
Ugotowane ziemniaki dodajemy do zupy ogórkowej.
Lubię takie zupki :)
OdpowiedzUsuń