Zupa ogórkowa

Przedstawiam dziś przepis na pyszną, domową i kwaśną ;) zupę ogórkową.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała.

Polecam!




Zupa ogórkowa


Składniki:

2,5 litra bulionu warzywnego,
10-12 ogórków kiszonych,
sok pozostały z kiszonych ogórków,
łyżka masła,
4-5 ziarenek ziela angielskiego,
5 ziarenek pieprzu,
sól,
1/2 łyżeczki vegety,
3-4 ziemniaki,
3 łyżki śmietany.

Wykonanie:

Ogórki kiszone tarkujemy na dużych oczkach tarki.
Masło rozpuszczamy w garnuszku i dodajemy do niego ogórki.

Ogórki podsmażamy około 25 minut a następnie dodajemy je do gorącego bulionu.

Zupę gotujemy do momentu aż ogórki będą zupełnie miękkie, a następnie doprawiamy do smaku sokiem z kiszonych ogórków, solą, pieprzem i wegetą.
Do miseczki nakładamy śmietanę, którą zalewamy gorącą zupą i dokładnie mieszamy.


Śmietanową zalewę wlewamy do gorącej zupy i mieszamy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osobnym naczyniu.


Ugotowane ziemniaki dodajemy do zupy ogórkowej.


Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty