Szarlotka z bezą
Publikuję dzisiaj kolejny przepis z cyklu kuchnia mojej mamy :)
Tym razem na tapecie pyszna szarlotka, która kojarzy mi się z niedzielnymi popołudniami.
Musicie koniecznie spróbować!
Polecam!
Szarlotka z bezą
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,5 dag cukru,
15 dag cukru pudru,
25 dag margaryny,
2 łyżki śmietany,
4 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kg jabłek,
cukier waniliowy,
łyżka cynamonu,
sól.
Wykonanie:
Mąkę i proszek do pieczenia siekamy nożem z margaryną.Następnie dodajemy 5 dag cukru, żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki a następnie smażymy w garnku, dodając cynamon i cukier do smaku.
Połową ciasta nakładamy na natłuszczoną i wyłożoną blachę.
Na ciasto nakładamy przygotowane jabłka a na nie ścieramy na dużych oczkach tarki pozostałe ciasto (zostawiamy mały kawałek ciasta).
Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli i cukier puder.
Pianę wykładamy na ciasto a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 35-40 minut (do zrumienienia).
Mmm.. szarlotka z bezą, przepyszny klasyk :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Usuńtylko 5 dkg cukru? czyli ile to jest??
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten zapach...uwielbiam jak dom pachnie szarlotką:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤