Szarlotka z bezą

Publikuję dzisiaj kolejny przepis z cyklu kuchnia mojej mamy :)

Tym razem na tapecie pyszna szarlotka, która kojarzy mi się z niedzielnymi popołudniami.

Musicie koniecznie spróbować!

Polecam!


Szarlotka z bezą


Składniki:

3 szklanki mąki pszennej,
5 dag cukru,
15 dag cukru pudru,
25 dag margaryny,
2 łyżki śmietany,
4 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kg jabłek,
cukier waniliowy,
łyżka cynamonu,
sól.

Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia siekamy nożem z margaryną.


Następnie dodajemy 5 dag cukru, żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto.


Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.


Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki a następnie smażymy w garnku, dodając cynamon i cukier do smaku.
Połową ciasta nakładamy na natłuszczoną i wyłożoną blachę.


 Na ciasto nakładamy przygotowane jabłka a na nie ścieramy na dużych oczkach tarki pozostałe ciasto (zostawiamy mały kawałek ciasta).


Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli i cukier puder.
Pianę wykładamy na ciasto a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.


Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 35-40 minut (do zrumienienia).



Smacznego!

Komentarze

  1. Mmm.. szarlotka z bezą, przepyszny klasyk :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i zachęcam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń
  2. tylko 5 dkg cukru? czyli ile to jest??

    OdpowiedzUsuń
  3. Już czuję ten zapach...uwielbiam jak dom pachnie szarlotką:)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty