Rolada kokosowa
Przedstawiam dziś przepis na roladę kokosową.
Przygotowanie rolady nie zajmuje dużo czasu i w gruncie rzeczy wcale nie jest takie trudne.
Wspominam o trudności ponieważ poniekąd chwalę się swoją pierwszą w życiu roladą (bałam się, że nie będę potrafiła jej zwinąć, że się pokruszy, itd).
Przepis na roladę dostałam od mojej przyjaciółki- najlepsiejszej z najlepsiejszych i taka jest właśnie ta rolada- najlepsiejsza z najlepsiejszych :)
Polecam!
Rolada kokosowa
Składniki:
250 g herbatników maślanych,20 g gorzkiego kakao,
szklanka zimnej wody,
300 g margaryny,
100 g cukru pudru,
200 g wiórek kokosowych,
50 ml soku pomarańczowego.
Wykonanie:
Herbatniki drobno kruszymy.Wodę gotujemy w rondelku, dodajemy kakao i 50 g margaryny.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką.
250 g margaryny ucieramy, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe, sok pomarańczowy i miksujemy do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia smarujemy delikatnie margaryną, nakładamy ciasto i rozwałkowujemy je.
Na ciasto nakładamy masę kokosową i delikatnie ją rozsmarowujemy.
Delikatnie zwijamy ciasto w roladę.
Roladę kokosową posypujemy wiórkami i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Zamiast soku pomarańczowego możemy dodać do rolady kieliszek wódki.
Pyszna jest ta rolada, moja teściowa robi taką samą. Gorąco polecam!!!! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. Roladę robiłam pierwszy raz i jest naprawdę pyszna. Może następnym razem zrobię jeszcze polewę czekoladową. Co o tym sądzisz?
UsuńRolada wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje! Zachęcam do wypróbowania!
UsuńA zamiast polewy czekoladowej jakąś białą ala biała czekolada?
OdpowiedzUsuńa może już na talerzyku polać likierem np. malibu?
UsuńZrobiłam jest dobra ale Lepsza była by pewnie z masła. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNastępnym razem i ja spróbuję z masłem :)
Usuń:) he he to czekam na opinie. Pozdrawiam serdecznie
UsuńZ malibu... Ten pomysł musze napewno wykorzystać ;-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie proszę dać znać jak wyszło :)
UsuńPozdrawiam!