Pierogi ze szpinakiem
Dzisiejsza propozycja na obiad to pierogi ze szpinakiem.
Smaczne, sycące i zdrowe.
Polecam!
Pierogi ze szpinakiem
Składniki:
2 szklanki mąki,2 łyżki oleju,
450 g mrożonego szpinaku,
kostka twarogu,
łyżka bułki tartej,
2-3 ząbki czosnku,
olej,
łyżka masła,
pieprz,
sól.
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy.Na patelni roztapiamy masło, dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku.
Szpinak pozostawiamy na sitku aby odsączyła się woda (najlepiej na całą noc).
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy szpinak oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto.
Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia szpinakowego i kleimy pieroga.
Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.
Pierogi możemy podawać solo lub z sosem jogurtowym (do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz).
Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie! *.*
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. Tak też smakują. Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam pierogi ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. Jja też je uwielbiam. Pozdrawiam!
Usuń