Wiejska tarta
Eksperymentowałam dzisiaj z tartą.
Specjalistą jeśli chodzi o tarty jest moja mama- zawsze jej wychodzą pyszne, kruche i aromatyczne.
Postanowiłam i ja spróbować swoich sił i stworzyłam na obiad tartę wiejską.
Wyszła smaczna i sycąca ale i tak uważam, że mamy smakuje lepiej.
W końcu nie ma jak u mamy :)
Wiejska tarta
Składniki:
20 dag mąki,10 dag masła,
3 łyżki wody,
szczypta soli,
2 ugotowane ziemniaki,
laska kiełbasy podwawelskiej,
cebula,
starty ser mozzarella.
Wykonanie:
Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto.Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę.
Ugotowane, ostudzone i pokrojone w plastry ziemniaki układamy na tarcie.
Na ziemniaki kładziemy pokrojoną w talarki cebulę.
Kiełbasę kroimy na cienkie plastry i układamy na cebuli.
Całość posypujemy delikatnie startym serem mozzarella.
Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz